fbpx
Skip links

Як доглядати за килимом, щоб він жив довго і щасливо

Для того, щоб новий килим якомога довше виглядав так, немов його тільки що купили, про нього потрібно якісно подбати. На перший погляд, може здатися, що нічого складного в догляді за покриттям підлоги немає, але це тільки на перший погляд.

Деякі килими настільки вимогливі, що дизайнери жартома називають їх домашніми вихованцями. Вони також можуть линяти, вередувати, і потребувати бережного ставлення. Але при дбайливій турботі вони здатні служити десятиліттями, радуючи у відповідь насиченістю фарб, м’якістю і блиском ворсу. І про те, як продовжити яскраве життя килима в стилі модерн, класика або вінтаж — далі в цій статті.

 

Чому нові килими обсипаються

Нові килими часто схильні до так званого ефекту пілінгу, або первинної линьки, при якій втрачається частина ворсу. Особливо цим грішать килими ручної роботи з прострижкою. Такий процес абсолютно природний, нормальний і триває зазвичай до двох місяців.

Є спокуса прискорити відходження ворсу за допомогою інтенсивних і потужних чисток з пилососом. Але цього робити не варто, адже так можна необоротно пошкодити виріб. Тому наша порада — запасіться терпінням. Варто відзначити, що килими з tencel, шовку і віскози менше схильні до ефекту пілінгу.

 

Як доглядати за килимами

Універсальні правила турботи про килимові вироби досить прості: регулярно пилососити, повертати, щоб не залишалися сліди від ніжок м’яких меблів, берегти від вологи й відразу видаляти плями, поки вони не в’їлися. Але в кожному з цих етапів є свої нюанси:

  • Пилососити килим потрібно на середній швидкості, а длиноворсові і текстурні — на мінімальній. Не можна використовувати насадки з обертовими або грубими щітками. Миючі пилососи застосовувати тільки в крайніх випадках. Зворотний бік килима час від часу також потребує чищення;
  • Періодично килими необхідно витрушувати від пилу, особливо важливо зробити це перед тим, як прибрати килим на зберігання;
  • Якщо на килим пролилася вода або інший напій — потрібно негайно промокнути вологу натуральною тканиною або паперовим рушником. Килими з вовни, сизалю або шовку особливо чутливі до води та високих температур і можуть деформуватися в результаті впливу окропу, гарячих напоїв або обробки гарячою парою;
  • Видаляти плями з килима необхідно за допомогою м’якої щітки або серветки, змоченою у водно-оцтовому розчині в пропорції 1:1;
  • Важливо! Витирати пляму потрібно акуратно, у напрямку ворсу, намагаючись не збільшити його розмір і не впечатати пляму навіки в структуру килима. Більшість виробників килимів рекомендують видаляти плями за допомогою сухих порошків і спреїв, залишки яких потім потрібно зібрати пилососом;
  • Один раз на рік натуральні або штучні килими необхідно відправляти на професійну чистку. Перед цим вивчіть стан виробу разом з фахівцем і обов’язково сфотографуйте сам килим і його проблемні місця;
  • У догляді за кожним окремим «вихованцем» дотримуйтеся інструкцій і застережень виробника, які вказані в паспорті виробу.

 

Зберігаємо килим правильно

Звичайно, прибираючи килим на літо, хочеться зберегти його в кращому вигляді. Для цього його потрібно ретельно пропилососити, витрусити, висушити та відправити в сухе, чисте, прохолодне і темне місце. Ідеально — якщо в цьому приміщенні є система клімат-контроль, яка вбереже виріб від перепадів температур і вологості.

Вовняний килим 160×230 см можна згорнути рулоном і зберігати у вертикальному положенні. Раз в два тижні повертайте рулет з ніг на голову, а раз на місяць розгортайте і скручуйте зі зворотного боку. Шовковий килим 200×300 см можливо скласти вчетверо.

Бажано перед зберіганням помістити килим в тканинний або поліетиленовий чохол і ні в якому разі не варто ставити на складений виріб важкі предмети, щоб уникнути деформації килима і заломів ворсу.

Ми впевнені, що знайшовши свій килим в асортименті Ohra.ua, ви оточите його турботою і дбайливим ставленням. Нехай новий килим радує вас і вражає розкішною красою ваших гостей.